Samochody wojskowe Autobox w służbie bezpieczeństwa

Niezawodny transport to nieodłączny element systemu obronnego, wspierając żołnierzy w realizacji różnorodnych zadań, od transportu personelu i sprzętu po wsparcie działań bojowych.  Od wielu lat dostawy takich samochodów do polskiej armii zapewnia spółka Autobox. Jak co roku byliśmy obecni na Międzynarodowym Salonie Przemysłu Obronnego, największych targach zbrojeniowych w tej części Europy.

Przedstawiliśmy flagowe modele:

•           Star 266M2 terenowy samochód ciężarowy w wersji z automatyczną skrzynią biegów to mobilny warsztat, który zwiększa efektywność działań serwisowych na polu walki.
Jest to jeden z kluczowych pojazdów w polskiej armii. Służy do transportu tzw. warsztatów specjalistycznych, czyli różnego rodzaju zabudowy m.in dla oddziałów saperskich, przeciwchemicznych czy łączności. Autobox jest jedyną firmą w Polsce, która zajmuje się modernizacją tych pojazdów. Modernizacja obejmuje remont główny mostów napędowych, skrzyni rozdzielczej, naprawę i modyfikację ramy pojazdu oraz montaż nowego silnika IVECO, kabiny kierowcy. Ponadto w wymieniane są instalacje: elektryczna, pneumatyczna i paliwowa. Dzięki temu te popularne pojazdy uzyskują nowe życie, by sprostać wymaganiom współczesnego pola walki, gdzie mobilność i szybkość działania oraz niezawodność są kluczowe.

•           AH.20.44 to wielozadaniowy pojazd ciężarowo-osobowy 4x4 o DMC 3,5 tony. Przedstawiony egzemplarz to jeżdżący prototyp z ogromnym potencjałem.  Jest idealnym rozwiązaniem dla jednostek specjalnych wymagających wysokiej mobilności i zdolności do działania w trudnym terenie. Jego moc pozwoli bez problemu nadążyć za rozpędzonym czołgiem. Konstrukcja nadwozia wykonana jest ze stali, a pod maską pracuje silnik Iveco o mocy 195KM zapewniając mobilność na najwyższym poziomie.

•           AH23.44 LC to wszechstronny, terenowy pojazd stworzony z myślą o najbardziej wymagających misjach wojskowych. Dzięki dużej dopuszczalnej masie całkowitej sięgającej 5000 kg oraz przestronnej kabinie, jest w stanie przewieźć nawet 12-osobową drużynę żołnierzy wraz z pełnym wyposażeniem. Może być konfigurowany w zależności od potrzeb misji. Wersja opancerzona zapewnia maksymalną ochronę załodze, podczas gdy wersja cargo pick-up jest idealna do transportu ładunków odużych gabarytach. Konfiguracja kontenerowa pozwala na szybkie dostosowanie pojazdu do różnych zadań. Po szybkim demontażu lub złożeniu bocznych siedzeń, przestrzeń ładunkowa może pomieścić aż trzy europalety.

Autobox od 1995 roku specjalizuje się w zabudowie samochodów ciężarowych, w szczególności na potrzeby wojska oraz straży pożarnej. W hali o powierzchni 14500 m2 w Starachowicach powstają m.in. skrzynie ładunkowe i wywrotki dla samochodów ciężarowych oraz odbywa się montaż żurawi hydraulicznych, platform załadunkowych i innych specjalistycznych elementów nadwozi . Firma dostarcza do wojska kilkanaście różnych rodzajów warsztatów technicznych z przyczepami. Warsztaty te są w pełni wyposażone w narzędzia i sprzęt specjalistyczny w tym agregaty prądotwórcze.
Autobox jest kontynuatorem legendarnej marki Star i wyłącznym właścicielem dokumentacji i praw do produkcji Stara 266 oraz jego zmodernizowanej wersji Star 266M2.

Prezentowane na MSPO rozwiązania są dowodem na to, że polski przemysł obronny to dynamicznie rozwijający się sektor gospodarki. Dzięki takim firmom jak Autobox, Polska staje się coraz silniejsza i bardziej bezpieczna. Inwestycje w nowoczesne technologie i rozwiązania są niezbędne, dla zapewnienia bezpieczeństwa i stabilności.

Siła doświadczeń, moc pokoleń